چگونه از شر بوی بد پاها خلاص شویم؟!

اگر پاهایتان بدبو است، تنها نیستید. برومودوزیس (Bromodosis)، اصطلاح پزشکی برای بوی پا، می‌تواند به دلایل زیادی رخ دهد و یک مشکل رایج است. پاهای شما ممکن است به دلیل تجمع عرق در آن بوی بد بدهد. اگر به پاهای مرطوب و عرق کرده خود توجه نکنید، این می‌تواند منجر به رشد باکتری شود و باعث ایجاد بوی نامطبوع شود.با این حال، گاهی اوقات بوی بد پا می‌تواند نشانه یک بیماری زمینه‌ای جدی‌تر باشد.

در این مقاله علل بوی بد پا، درمان‌های خانگی برای استفاده و درمان‌های پزشکی که ممکن است به آن نیاز داشته باشید، بحث خواهد شد.

علل بوی بد پاها چیست؟

بوی بد پا ممکن است ناشی از هر یک از چندین عوامل زیر باشد:

عرق کردن در فضای محصور و هایپرهیدروزیس

ممکن است پاهایتان عرق کند زیرا بیرون هوا گرم است یا به شدت ورزش می کنید. با این حال، پاهای شما می‌توانند به دلایل دیگری مانند موارد زیر بیش از حد عرق کنند:

  • باردار بودن
  • پوشیدن کفش‌های نامناسب
  • فشار
  • گذراندن ساعات طولانی روی پاها
  • ابتلا به هایپرهیدروزیس (تعریق بیش از حد)
  • مصرف داروهای خاص
  • شرایط پزشکی زمینه‌ای مانند بیماری تیروئید یا دیابت

همچنین وقتی عرق پاک نمی‌شود و بین انگشتان پا محصور می‌شود، باکتری‌ها می‌توانند شروع به تکثیر کنند و یک وضعیت بدبو ایجاد کنند.

باکتری‌ها

باکتری‌ها می‌توانند به دلیل تعریق محصور شده رشد کنند، اما شما همچنین می‌توانید به عفونت باکتریایی مبتلا شوید که باعث می‌شود پاهایتان بو بدهند. به طور معمول، این اتفاق می‌افتد زیرا بریدگی، زخم یا ناخن فرورفته در پا عفونی می‌شود. در صورت عدم درمان، می‌تواند شروع به بوی بد گرفتن، کند. اگر زخم متعفن که بو می‌دهد روی پای خود دارید حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر از آن به خوبی مراقبت کنید بعید است که ساییدگی روی پای شما عفونی و بدبو شود. اما برخی از افراد بیشتر در معرض ابتلا به عفونت‌های پا هستند، از جمله:

  • بزرگسالان مسن
  • افراد مبتلا به دیابت
  • افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

قارچ

عفونت‌های قارچی پا از علل شایع بوی بد پا هستند. پاها محل مورد علاقه قارچ‌ها هستند. شکاف‌های مرطوب بین انگشتان پا، خانه مناسبی برای حضور و رشد قارچ‌ها است. این در حالی است که خلاص شدن از شر عفونت‌های قارچی سخت است، به این معنی که بو می‌تواند نقاط اطراف را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برخی از عفونت‌های قارچی که می‌توانند پاها را تحت تاثیر قرار دهند عبارتند از:

  • پای ورزشکار (tinea pedis)
  • قارچ ناخن پا (آنیکومیکوزیس)

هر دوی این‌ها می‌توانند باعث بدبو شدن پا شوند.

reading - چگونه از شر بوی بد پاها خلاص شویم؟!

همچنین بخوانید درباره:

بهداشت ضعیف

جای تعجب نیست که نشستن پاها می‌تواند باعث بد بو شدن آن‌ها نیز شود. اگر به طور مرتب جوراب یا کفش شسته نشده بپوشید نیز باعث ایجاد بوی بد در پاها می‌شود.

مراقبت ضعیف از کفش‌ها

بوی پا ممکن است ناشی از پوشیدن کفش‌های بدبو باشد. عرق می‌تواند باعث رطوبت کفش‌ها و در نتیجه رشد باکتری شود که در نهایت منجر به ایجاد بوی بد می‌شود. نکته کلیدی این است که اجازه دهید کفش یا چکمه‌هایتان قبل از اینکه دوباره آن‌ها را بپوشید کاملاً خشک شوند تا از این اتفاق جلوگیری کنید.

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی، مانند تغییراتی که در دوران بارداری اتفاق می‌افتد، می‌تواند باعث بدبو شدن پا شود. افزایش تولید هورمون در دوران بارداری می‌تواند باعث تعریق بیشتر شود که به نوبه خود می‌تواند منجر به بوی بد پا شود.

آیا بوی بد پا قابل درمان است؟

بوی بد پا یک مشکل رایج است و جای خجالت ندارد. موضوع نیز بسیار قابل درمان است. می‌توانید درمان‌های خانگی مختلفی را امتحان کنید، اما اگر آن‌ها مشکل را حل نکردند، یک متخصص پا یا متخصص پوست می‌تواند به شما در یافتن راه‌حل کمک کند.

درمان‌های خانگی برای بهبود بوی بد پا

چندین قدم وجود دارد که می توانید در خانه برای بهبود مشکل بوی بد پا انجام دهید:

بهداشت خوب پا

تمیز نگه داشتن پاها با شستن روزانه آن‌ها با آب و صابون می‌تواند به جلوگیری از بوی بد آن‌ها کمک کند. سایر تاکتیک‌های بهداشتی مناسب برای استفاده عبارتند از:

  • استفاده از صابون آنتی باکتریال برای جلوگیری از تجمع باکتری
  • همیشه پاهای خود را کاملا خشک کنید.
  • تعویض جوراب روزانه
  • ناخن‌های پا را تمیز و مرتب نگه دارید.
  • از بین بردن پوست مرده و پینه (مناطق ضخیم شده پوست)

اگر بیش از حد عرق می‌کنید، می‌توانید کفش‌هایی را که می‌پوشید نیز عوض کنید. اگر کفش‌هایتان خیلی تنگ است سایز بزرگتر بپوشید. در صورت امکان کفش‌های روباز و صندل انتخاب کنید. پودرهای پا و ضد تعریق‌ها نیز می‌توانند به خشکی پا و عاری شدن آن‌ها از باکتری کمک کنند. علاوه بر این، می‌توانید کفی‌های دارویی را در اکثر داروخانه ها پیدا کنید.

مراقبت از جوراب و کفش

اگر عرق وارد کفش‌های شما شود، می‌تواند باعث رشد باکتری‌ها در گوشه‌ها و سوراخ‌ها شود و منجر به ایجاد بو شود.

تعویض جوراب‌هایتان هر روز و پوشیدن جوراب‌های ساخته‌شده از موادی که عرق را از بین می‌برند می‌تواند به جلوگیری از بوی بد پاها کمک کند. جوراب‌های نخی عرق را حفظ می‌کنند، در حالی که جوراب‌های ساخته شده از الیاف مصنوعی مانند پلی استر، نایلون و پلی پروپیلن رطوبت را از پوست دور می‌کنند.

اگر زیاد عرق می‌کنید، می‌توانید برای پیشگیری مواد ضد باکتری را در کفش‌های خود بمالید تا عرق را کاهش داده و آن‌ها را خشک نگه دارید.

راه دیگر برای جلوگیری از ایجاد بو این است که چند جفت کفش داشته باشید و بصورت چرخشی از آن‌ها استفاده کنید، به‌ویژه در زمان‌هایی از سال که هوای مرطوب یا گرم است.

درمان‌های پزشکی برای بهبود بوی بد پا

اگر تعریق بیش از حد دارید، متخصص مراقبت‌های بهداشتی ممکن است یک روش پزشکی یا دارویی را برای رفع آن توصیه کند.

یونتوفورزیس

پزشکان این روش را برای درمان تعریق بیش از حد، به ویژه در دست‌ها و پاها تجویز می‌کنند. در این روش پاها (یا دستان) فرد در یک حوض آب قرار می‌گیرد و جریان الکتریکی اعمال می‌شود. بعید است که عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند، اما برای ارائه نتایج پایدار باید هر هفته انجام شود. برخی از افراد ممکن است بعد از انجام این روش موارد زیر را تجربه کنند:

  • تحریک پوست
  • خشکی پوست

بوتاکس

پزشکان همچنین ممکن است بوتاکس (سم بوتولینوم) را برای درمان تعریق بیش از حد توصیه کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که تزریق بوتاکس می‌تواند تعریق را تا 87 درصد کاهش دهد. نتایج می‌تواند در عرض چند روز پس از درمان رخ دهد و چندین ماه طول بکشد – گاهی اوقات تا یک سال. بزرگترین عیب این روش این است که تزریق به پا بسیار دردناک است و برخی شواهد نشان می‌دهد که تزریق بوتاکس برای تعریق پا نسبت به سایر انواع تعریقات بیش از حد، مانند تعریق زیر بغل، کمتر موثر است.

داروی تجویزی

پزشک ممکن است داروهای تجویزی را برای درمان تعریق بیش از حد تجویز کند. اینها در وهله اول از بروز تعریق جلوگیری می‌کنند. با این حال، آن‌ها می‌توانند خطرناک باشند زیرا مکانیسم خنک کننده طبیعی بدن را متوقف می‌کنند. سایر عوارض جانبی عبارتند از:

  • تپش قلب
  • خشکی چشم
  • تاری دید
  • خشکی دهان
درباره: بهار خدابنده