مشاوره روانشناسی

مشاوره از زمان ظهور جامعه مهم بوده است. از مشاوره والدین و مادربزرگ‌ها به سایر اعضای خانواده گرفته تا رهبران جامعه که به افراد جامعه راهنمایی می‌دادند، به نظر می‌رسد که مشاوره همیشه بخشی طبیعی از تجربه بشر بوده است.

با تحرک بیشتر مردم در جریان انقلاب صنعتی و شروع به مهاجرت به شهرها، افراد از مشاوران سنتی در خانواده‌ها و جوامع خود جدا شدند. با ظهور روانپزشکی مدرن، هم متخصصان پزشکی و هم جامعه به طور گسترده از ایده بهداشت روانپزشکی و مشاوره استقبال کرده‌اند.

امروزه و بخصوص با گسترش شهرنشینی عوامل بسیاری وجود دارند که آرامش و روند زندگی انسان‌ها را تحت تاثیر خود قرار می‌دهند و این عوامل باعث بروز بیماری‌ها و مشکلات روحی و روانی در بسیاری از افراد شده ‌است. علم روانشناسی به عنوان موثرترین ابزار مدیریت روح و روان به افراد کمک می‌کند تا بتوانند در کنار زندگی پر دغدغه امروز، از سلامت روح و روان نیز برخوردار شوند. هدف مشاوره روانشناسی بهبود وضعیت روحی–روانی و کیفیت‌ بخشی به زندگی ‌انسان‌هاست. البته باید یادآور شد که لزوم مراجعه به مشاور روانشناس تنها به درمان اختلالات روحی و روانی خلاصه نمی‌شود.

ممکن است افراد در مراحل مختلف زندگی خود با مشکلات و نگرانی‌های عاطفی، شخصیتی، شغلی، اجتماعی، خانوادگی، تحصیلی و …. رو به رو باشند که این موضوع می‌تواند بر نحوه عملکرد افراد در سنین مختلف و روابطشان تاثیر ‌گذارد. مشاوره روانشناسی به عنوان ارائه انواع خدمات درمانی و مشاوره‌ای در رابطه با کمک و یا حل مشکلات شخصی، اجتماعی، روانی تعریف می‌شود. این خدمات توسط متخصص روانشناس و در مراکز معتبر ارائه می‌شوند. مشاوره روانشناسی می‌تواند در مواقع رو به رو شدن با فشارهای مختلف زندگی که افراد در خانواده و گروه و یا سازمان‌ها با آن‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند، به بهبود شرایط فرد و کاهش احساس پریشانی و ناراحتی وی کمک شایانی کند.

اهمیت مشاوره با متخصص روانشناس

در واقع همه افراد ممکن است هر روزه به نوعی از مشاوره استفاده كنند اما معمولا شكل آن متفاوت است و بصورت غیر حرفه‌ای انجام شود، همه ما از مشاوره بعضی از دوستان یا اقوام استفاده می‌كنیم اما این نظرات لزوماً حرفه‌ای و مبتنی بر دانش و مهارت خاصی نیستند. بسیاری از افراد، در برهه‌ای از زندگی خود، بدون درک درست از مفهوم مشاوره یا آنچه نقش مشاور حرفه‌ای در بر دارد، خود را در نقش یک مشاور می‌یابند.

بین یک مشاور حرفه‌ای و شخصی که از برخی مهارت‌های مشاوره به عنوان بخشی از نقش خود استفاده می‌کند، به عنوان مثال به عنوان یک دوست یا همکار، یا اعضای خانواده تفاوت زیادی وجود دارد. یک مشاور حرفه‌ای فردی کاملاً آموزش دیده است که قادر است طیف متفاوتی از رویکردهای مشاوره را برای درمان بیماران خود به کار بگیرد.

مهم است که شخص مشاور فردی آموزش دیده و دارای تخصص باشد. همچنین مهم است که در این فرآیند مشاوره شخص مشاور به جای نصیحت کردن یا گفتن اینکه چه کاری انجام دهید، به شما در رویارویی با مشکلات و یافتن راه‌هایی برای حل آن‌ها کمک کند.

مواردی که نشان می‌دهند مشاوره تخصصی شامل چه مواردی هست و شامل چه مواردی نیست در ذیل آورده شده‌اند.

مشاوره تخصصی این هست:

  • فرایندی است که هنگامی رخ می‌دهد که بیمار و مشاور زمانی را برای بررسی مشکلاتی که ممکن است شامل احساسات استرس‌زا یا عاطفی بیمار باشد اختصاص دهند.
  • عملی که به بیمار کمک می‌کند تا مسائل را واضح‌تر ببیند، احتمالاً از دیدگاه دیگری. این می‌تواند بیمار را قادر به تمرکز بر احساسات، تجربیات یا رفتار خود کند، با هدف تسهیل تغییرات مثبت.
  • رازداری و برقراری رابطه مبنی بر اعتماد در مشاوره موفق از اهمیت بالایی برخوردار است. مشاوران حرفه‌ای معمولاً خط مشی خود در مورد رازداری را توضیح می‌دهند. با این وجود، در صورت وجود خطر برای زندگی بیمار، ممکن است طبق قانون مجبور به افشای اطلاعات شوند.

مشاوره تخصصی این نیست:

  • نصیحت کردن
  • قضاوت داشتن
  • تلاش برای برطرف کردن مشکلات بیمار
  • انتظار یا تشویق مشتری به انجام رفتاری مشابه  با شخص مشاور در صورت مواجهه با مشکلی مشابه در زندگی خود.
  • درگیر شدن عاطفی با بیمار

نقش مشاور روانشناس چیست؟

اول و مهمترین وظیفه مشاوران این است که توجه داشته باشند که هیچ دو نفر شبیه یکدیگر نیستند.

هیچ دو نفر یک زبان را به یک شکل نمی‌فهمند. درک آن‌ها همیشه با تجربه شخصی آن‌ها از جهان مرتبط خواهد بود. بنابراین نقش مشاور این است که به بیمار خود کمک کند تا درک خود را از وضعیت خود داشته باشد.

آن‌ها با گفتگوی آزادانه، آزادانه بیمار را قادر می‌سازند تا جنبه‌هایی از زندگی و احساسات خود را کشف کند. اینگونه صحبت کردن به ندرت با خانواده یا دوستان امکان‌پذیر است. این افراد احتمالاً از نظر احساسی درگیر می‌شوند و نظرات و سوگیری‌هایی دارند که ممکن است در مشکل تأثیر بگذارد. صحبت با یک مشاور به بیماران این فرصت را می‌دهد تا احساسات دشواری مانند عصبانیت، کینه، گناه و ترس را در یک محیط محرمانه ابراز کنند.

مشاور ممکن است بیمار را تشویق کند که قسمت‌هایی از زندگی خویش را که ممکن است قبلاً صحبت کردن در مورد آن‌ها دشوار یا غیرممکن بوده باشد، بررسی کند. ممکن است برخی از تجربیات کودکی در اواخر کودکی مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود که چرا یک فرد در موقعیت‌های خاص واکنش خاصی نشان می‌دهد یا به آن واکنش نشان می‌دهد. این امر اغلب با در نظر گرفتن روش‌هایی که بیمار ممکن است چنین رفتارهایی را تغییر دهد دنبال می‌شود.

مشاوره خوب باید سردرگمی بیمار را کاهش دهد، به او امکان تصمیم‌گیری موثر دهد که منجر به تغییرات مثبت در نگرش و یا رفتار وی می‌شود. هدف نهایی مشاوره این است که بیمار بتواند انتخاب‌های خود را انجام دهد، به تصمیمات خود برسد و براساس آن‌ها عمل کند.

لزوم مشاوره گرفتن از روانشناس متخصص چیست؟

امروزه با گسترش شهرنشینی و به دلیل افزایش مشکلات و دغدغه‌های زندگی در بین اکثر افراد و افزایش فشارهای روانی، نیاز به ارتباط با یک مشاور روانشناس برای رفع مشکلات و اتخاذ بهترین تصمیم حس می‌شود. بعضی اوقات مشکلات بسیار ساده و کوچک هستند و اما ممکن است به دلیل بی‌توجهی ما به آن‌ها آنقدر رشد پیدا کنند که به یک معضل جدی در زندگیمان تبدیل گردند و امنیت روحی و روانی زندگیمان را به خطر اندازند.

در این مواقع بهترین کار ممکن این است که مشکلات خود را با یک مشاور متخصص و با تجربه در میان گذاشته و به راحتی و با استفاده از تکنیک‌های روانشناسی و علمی اثبات شده که توسط مشاوران به شما آموزش داده می‌شود مشکل خود را بررسی و حل نمایید.

چه کسانی نیاز به مشاوره روانشناسی دارند؟

زندگی بندرت بدون چالش است. برخی از این چالش‌ها می‌تواند آنقدر غالب باشند که ادامه زندگی را بسیار سخت کنند.

خواه مرگ یک عزیز باشد یا احساس اضطراب طاقت فرسا، مهم است که بدانید برای هر مشکلی که در زندگی شما پیش می‌آید افرادی هستند که همراه شما خواهند بود و به شما کمک کنند آن را برطرف کنید و احساس بهتری داشته باشید.

افراد معمولا در شرایط زیر احتیاج به مشاوره روانشناسی پیدا می‌کنند:

  • مرگ عزیز

مرگ بخشی اجتناب ناپذیر از زندگی است، اما این واقعیت مقابله با آن را آسان نمی‌کند. هر یک از افراد در مواجه با از دست دادن یکی از عزیزانشان – چه پدر و مادر و چه حیوان خانگی – متفاوت برخورد می‌کنند. عزاداری علنی یا خصوصی هر دو امری عادی است، اما اجتناب از پذیرش واقعیت از دست دادن عزیز می‌تواند منجر به مشکلات طولانی‌تر و وخیم‌تری شود. یک روانشناس می‌تواند به شما کمک کند راه‌های مناسبی را برای کنار آمدن با مرگ یکی از نزدیکانتان پیدا کنید.

  • استرس و اضطراب

جنبه‌های خاصی از زندگی استرس‌زا هستند و بسیاری از موقعیت‌ها – از مصاحبه شغلی گرفته تا مشکلات در روابط – می‌تواند برای افراد احساس اضطراب ایجاد کند. اگر استرس و اضطراب برطرف نشود، می‌تواند منجر به انزوای اجتماعی، افسردگی و مشکلات زیادی شود. یک روانشناس می‌تواند با یافتن منبع یا علت مشکلات فرد مراجعه کننده به وی و همچنین روش‌های مناسب برای غلبه بر آن‌ها، به بیمار در کنترل استرس و اضطراب کمک کند.

  • افسردگی

احساس طاقت فرسای درماندگی یا ناامیدی از علائم رایج افسردگی است. در حالی که برخی از مردم معتقدند که می‌توان افسردگی را بدون کمک گرفتن از مشاور از بین برد، اما این اتفاق به ندرت می‌افتد. افسردگی یک اختلال شایع بهداشت روان است که در آن افراد علاقه خود را به چیزها از دست می‌دهند، خستگی و درماندگی را تجربه می‌کنند و اغلب در مدیریت احساسات خود مشکل دارند. روانشناسان می‌توانند به پیدا کردن منبع افسردگی، رفع آن و ایجاد حس بهتر نسبت به خود و زندگی کمک کنند.

  • فوبیا

ترس از ارتفاع و فضای بسته شایع است، اما برخی ترس‌های غیرمعمول و بی‌اساس می‌تواند مشکلات اساسی را در زندگی شما ایجاد کند. به عنوان مثال، sitophobia (ترس از غذا خوردن) ممکن است منجر به مشکلات جدی سلامتی شود. یک روانشناس باتجربه می‌تواند به شما کمک کند تا بر ترس خود غلبه کنید و بتوانید بدون پلی فوبیا (ترس از بسیاری چیزها) یا فوبوفوبیا (ترس از ترس) زندگی کنید.

  • عادات و اعتیاد ناسالم

برخی از عادات ناسالم مانند سیگار کشیدن، نوشیدن مشروبات الکلی و استفاده از مواد مخدر اغلب برای فرار از مشکلات اساسی بزرگتر یا خود درمانی انجام می‌شود. اگرچه روانشناس به شما کمک می‌کند تا به راه حلی برای حل این مشکلات دست پیدا کنید، اما همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا مشکلات مربوط به سلامتی خود را سریع‌تر حل کنید، مانند:

  • اعتیاد
  • اختلالات اشتها
  • مدیریت استرس
  • مشکلات خواب
  • افزایش عملکرد

ورزشکاران غالباً از نظر ذهنی به همان میزانی که بدن خود را تمرین می‌دهند، برای مسابقه آماده می‌شوند. برخی دیگر از این روش برای آماده سازی فعالانه برای وقایع چالش برانگیز زندگی استفاده می‌کنند.

دقیقاً همانطور که افراد قبل از سخنرانی تمرین می‌کنند، روانشناس می‌تواند به افراد کمک کند تا برای رویدادهای بزرگ زندگی آماده شوند و بتوانند بهترین عملکرد را داشته باشند، خواه المپیک باشد یا مصاحبه شغلی.

هزینه ارائه خدمات مشاوره روانشناسی چقدر است؟

 هزینه ارائه خدمات مشاوره روانشناسی به نوع مشاوره، مدت زمان آن و … بستگی دارد. هزینه ارائه خدمات مشاوره روانشناسی در مجموعه کلینیک‌های دکتر آرتید را می‌توانید در سایت این مجموعه و در قسمت رزرو نوبت بصورت آنلاین مشاهده کنید. برای رفتن به این قسمت روی اینجا کلیک کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر یک از خدمات مشاوره روانشناسی روی آن کلیک کنید.

روانشناسی کودک و نوجوان 
روانشناسی خانواده
روانشناسی بزرگسال
تست‌های روانشناختی

مجموعه کلینیک‌های دکتر آرتید ارائه دهنده خدمات پوست، مو و زیبایی خدمات مربوط به  مشاوره روانشناسی در هر یک از موارد فوق را نیز ارائه می‌دهد.

در صورت تمایل برای تعیین وقت مشاوره در این خصوص می‌توانید با کارشناسان و متخصصان کلینیک دکتر آرتید از طریق تلفن و یا وبسایت اقدام نمایید. کارشناسان ما در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.

مجموعه کلینیک‌های دکتر آرتید در دو شعبه اصلی در تهران با جدیدترین و پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها، به روزترین امکانات و کادری مجرب آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان می‌باشد. برای دریافت وقت مشاوره و یا رزرو نوبت بصورت آنلاین اینجا کلیک کنید.